در یک دنیای خیالی، توسعهدهندگان فقط برای سرگرمی خود و کاربران برنامه میسازند ولی در دنیای واقعی داستان فرق میکند. ساخت یک برنامه هزینهبر است. نگهداری آن هزینه دارد. هزینۀ زمانی، هزینۀ زمانی و حتی هزینۀ مکانی. بنابراین چارهای نیست که از برنامهها کسب درآمد کنیم. در واقع حیات یک کسبوکار موبایلی وابسته به مدل تجاری آن است. یک برنامه هرقدر هم خوب باشد ولی درآمدی نداشته باشد بالاخره بعد از مدتی متوقف خواهد شد. دلیل حضور این همه برنامه در گوگلپلی، اپاستور، کافهبازار، مایکت، کندو، ایرانآپس و … صرفاً سرگرمی کاربران نیست بلکه هدف اصلی راهاندازی کسبوکاری است که همه در راه رسیدن به آن تلاش میکنند.
از یک برنامۀ موبایلی چطور میتوان کسب درآمد کرد؟
در حال حاضر اغلب مارکتها از سه نوع برنامه حمایت میکنند:
- برنامههای رایگان: این که از عنوانش مشخص است. دانلودش رایگان بوده و هیچ پرداخت درون برنامهای هم ندارد؛
- برنامههای پولی (Paid یا پرمیوم): سادهترین نوع کسب درآمد موبایلی است. کاربران برای دانلود برنامه باید مبلغ آن را بپردازند؛
- برنامههای فریمیوم: دانلود برنامه رایگان بوده ولی استفاده از امکانات کامل برنامه نیازمند پرداخت درونبرنامهای است.
برخی برنامهها نیز، هم پولیاند و هم پرداخت درونبرنامهای دارند که داستانشان جداست. بیایید ببینیم از هر یک از این روشها چطور میتوان کسب درآمد کرد.
کسب درآمد از اپلیکیشنهای رایگان
واضح است که اپلیکیشنهای رایگان از محل دانلود برنامه درآمدی ندارند. این برنامهها برای کسب درآمد و جبران هزینههای خود معمولاً دست به دامان تبلیغات میشوند.
در سال ۲۰۱۷ حجم هزینههای صرف شده برای تبلیغات موبایلی به رقم ۲۱٫۷ میلیارد دلار رسید.
شرط موفقیت در این مدل درآمدی داشتن یک کامیونیتی قوی است. هرچقدر برنامۀ شما کاربران بیشتری داشته باشد به همان میزان بازدید بیشتر و درآمد بیشتری از محل تبلیغات نصیبتان میشود.
اما برای تبلیغات در موبایل چندین روش وجود دارد که مهمترینشان عبارتند از:
تبلیغات بنری
خب احتمالاً با بنرهای تبلیغاتی آشنا هستید. همانهایی که از سر و کول سایتها بالا رفتهاند. تقریباً هیچ سایت پربازدیدی نیست که در کنار و گوشهاش شاهد تبلیغات بنری نباشید. این تبلیغات در انواع مختلف تصویری و متنی مورد استفاده قرار میگیرد و بخش عمدۀ تبلیغات اینترنتی جزو همین دسته است. یکی از دلایل مهم استقبال از این نوع آگهی، ارزان بودن آن است. با کمترین هزینه و امکانات میتوان یک بنر گیف ساخت و در سایت یا برنامه قرار داد.
تبلیغات بینابینی (Interstitial Ad)
در حال کار با برنامه هستید یا روی دکمهای کلیک میکنید، ناگهان تبلیغی تمام صفحه باز میشود که به آن تبلیغ بینابینی گفته میشود.
برخلاف تبلیغات بنری که تنها بخش کوچکی از صفحه را اشغال میکنند، این نوع تبلیغات کل صفحه را میپوشانند و کاربر چارهای ندارد آن را ببیند. این روش به وفور در بازیهای رایگان اندرویدی به کار میرود. چرا این تبلیغات از بنر بهتر است؟ جوابش ساده است:
- ه خاطر ماهیت جذابترشان نرخ کلیک بالاتری دارند؛
- کاربر حق انتخاب دارد. میتواند کلیک کند یا دکمۀ خروج را بزند و به برنامه بازگردد.
اما هر چیزی اندازه دارد. نمایش زیاد این دسته از آگهیها یا نمایش بدهنگامشان کاربر را عصبی کرده و حتی ممکن است برنامۀ شما را حذف کند.
تبلیغات ویدیویی
احتمالاً شما هم تاکنون تجربۀ دیدن یک تبلیغ ویدیویی موبایلی را داشتهاید. همانها که وسط کار با برنامه ناگهان صحنهای از جنگ سربازان در یک بازی استراتژیک را به شما نشان میدهد یا شخصی دربارۀ محصولش تبلیغ میکند و انواع دیگر ویدیو. این نوع تبلیغ جذابیت زیادی داشته و معمولاً نرخ کلیک خور بالاتری هم دارد. در ایران غالب تبلیغات ویدیویی معرفی استارتاپها و بازیهای موبایلی است و اغلب به شکل موشنگرافی یا فیلمبرداری از محیط اپلیکیشن هستند.
تبلیغات ویدیویی معمولاً ۱۵، ۳۰ و نهایتاً ۶۰ ثانیه هستند. و ممکن است هر جایی پخش شود؛ در شروع اجرای برنامه، یا در قسمتهایی از برنامه وقتی کاربر روی دکمهای کلیک میکند یا درخواستی میدهد. همانطور که در تصویر پایین میبینید، این آگهیها تقریباً یک سوم تبلیغات موبایلی را به خود اختصاص دادهاند:
تبلیغات همسان (Native Ad)
برخلاف سایر انواع تبلیغ، تبلیغات همسان یا Native Ad طوری ساخته شدهاند که کاربر احساس نمیکند با یک تبلیغ روبرو است. این تبلیغات هماهنگ با محتوای سایت، برنامه و حتی هماهنگ با تم ظاهری آن هستند. این موضوع باعث میشود کاربر همانند یک مطلب معمولی آن را بخواند.
کسب درآمد از برنامههای فرمیوم و پولی
برنامههای پولی و فرمیوم نیز برای کسب درآمد نیازمند تبلیغات هستند. برنامههای پولی برای فروش بیشتر ناچار هستند تولید محتوا کنند و با انتشار بنرهای تبلیغاتی کاربران را ترغیب کنند تا برنامۀ آنها را خریدار کنند. البته بحثهای دیگری مثل قیمتگذاری هم هست که بحث جدایی است. برنامههای فرمیوم هم میتوانند با کمک تبلیغات موبایلی، کاربران را ترغیب به خرید درون برنامهای کنند. به عنوان مثال برای حذف شدن تبلیغات از کاربران بخواهید تا عضویت خود را طلایی کنند. یا برای استفاده از قابلیتهای برنامه تبلیغات ویدیویی ببینند. در واقع محدودیتی در اپلیکیشن قرار میدهید و برای حذف این محدودیت، انتخابهای مقابل کاربر قرار میدهید. تعدادی از کاربران با دیدن تبلیغات مشکلی ندارند و عدهای هم برای حذف تبلیغات، حاضر به خرید درونبرنامهای هستند که در هر دو حال باعث کسب درآمد خواهید شد.
نتیجهگیری
کسب درآمد از برنامههای موبایلی در انواع مختلفی وجود دارد که در این مقاله به غالبترین آنها یعنی تبلیغات موبایلی پرداخته شد. با وجود پلتفرمهای تبلیغاتی خوبی نظیر تپسل، عدد، صباویژن و … حتی نیازی به نگران دربارۀ بحثهای فنی تبلیغات هم نیست. به راحتی قطعه کدی را داخل برنامه جاگذاری میکنید و شروع میکنید به کسب درآمد. البته بازار همیشه به این شکل باقی نخواهد ماند و قطعاً استراتژیهای جدید تبلیغاتی در راه است. اگر توسعهدهنده هستید لازم است بگوییم که ساخت برنامه فقط بخش کوچکی از کار است. مابقی کار، استراتژی شما در مدیریت و بازاریابی محصول است. این کار را حتی برنامههای رده اول دنیا هم انجام میدهند. سعی کنید همواره در جریان آخرین ترندهای روز موبایل قرار داشته باشید. کمی هم دانش خود را در حوزۀ بازاریابی محصول بالا ببرید.
بدون دیدگاه